Sieraden worden gemaakt van uiteenlopende materiaalsoorten. Zilver is een veelgebruikte metaalsoort. Elke materiaalsoort heeft andere eigenschappen en reageert anders op invloeden van buitenaf. Bij zilveren sieraden is soms een duidelijke reactie te zien: ze verkleuren en worden zwart. Een vraag die wij regelmatig krijgen van klanten is:

Waarom verkleurt mijn zilveren sieraad en wordt deze zwart?

Zilveren sieraden schaf je natuurlijk aan om te dragen. Het dragen kan leiden tot slijtage van het product. Dit wil je uiteraard liever niet en daarom heb ik 5 tips voor het onderhouden van zilveren sieraden voor jou op een rijtje gezet.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw zilveren sieraad er zo goed als nieuw uit blijft zien. Op deze manier kun jij je lievelingssieraad nog een lange tijd met veel plezier dragen!

Maar eerst het antwoord op de vraag:

Waarom verkleuren zilveren sieraden?

Hoe komt het toch dat je nieuwe zilveren sieraden na verloop van tijd zwart worden? Je denkt misschien: is het wel echt zilver? Maak je geen zorgen; deze verkleuring heet oxideren en dit is een natuurlijk proces dat bij zilver heel normaal is.

Ik zal dit technische proces kort toelichten:

Waterstofsulfide is een gas dat overal in de lucht voor komt. Zodra zilver hiermee in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie waardoor zilver dof of zwart wordt.

Ook via de huid komen stoffen vrij die reageren met de huid. Hierbij is het sterk afhankelijk van wat je hebt gegeten, of je alcohol hebt gedronken en of je medicijnen slikt. Al deze middelden hebben invloed op de zuurgraad van je huid en kunnen daardoor reageren met zilver.

Zelfs bij het transpireren komen er stoffen vrij die de zuurtegraad van je huid verhogen en daardoor kunnen reageren met zilveren sieraden. Zilver zal op iedere huid anders reageren.

Verkleuring is dus geen productiefout, want het is een natuurlijke eigenschap van zilver. De mate van verkleuring, oxidatie, die optreedt, is afhankelijk van de huid en onderhoudsgewoonten van de drager.

5 Tips voor het onderhoud en reinigen van zilver

Hieronder geef ik 5 tips voor het onderhouden en reinigen van metalen:

  1. Regelmatig gebruik van een poetsdoek voorkomt dat het metaal verkleurt en laat het mooi glanzen.
  2. Reinig de sieraden met een lauw sopje en borstel ze voorzichtig met een zachte tandenborstel.
  3. Stel de sieraden niet bloot aan agressieve chemicaliën, ammoniak, bleekmiddel, chloor en zout water.
  4. Doe de sieraden af voordat je gaat schoonmaken, baden, slapen en zwemmen en stel de sieraden niet bloot aan haarlak, parfum en cosmetica. Verzorg altijd allereerst jezelf en doe pas als laatste je sieraden om.
  5. Als de sieraden niet worden gedragen, bewaar ze dan in een beschermende doos of een aanslag resistent zakje.

Aanvullende informatie voor onderhoud en reiniging

Zoals je nu weet is zilver is een edelmetaal welke kan worden aangetast door oxidatie, wat dus inhoudt dat je zilveren sieraad zwart en dof kan verkleuren. In de meeste gevallen gaat deze verkleuring vrij geleidelijk en kan deze verwijderd worden met een zilverpoetsdoek.

Het resultaat van reiniging met een zilverpoetsdoek is te zien in onderstaande ‘voor’ en ‘na’ foto’s, die wij maakten van een Buddha to Buddha sieraad van collega Silvan:

Voor:

Zilveren sieraden onderhouden - voor

Voor: het is duidelijk te zien dat de zilveren ring dof en zwart is

Na:

Zilveren sieraden onderhouden - na

Na: de zilveren ring glimt weer helemaal!

In een aantal gevallen gaat het verkleuren snel. Meestal wordt de verkleuring dan veroorzaakt door stoffen uit of op de huid (denk bijvoorbeeld aan bodylotion). Dat de verkleuring er dan niet makkelijk af gaat, komt doordat het zilver zelf is verkleurd.

De verkleurde laag kan er dan alleen af gehaald worden door te poetsen met een zilver foam of door het sieraad te laten polijsten door een juwelier. Polijsten betekent dat er een heel dun laagje van het zilver wordt afgehaald. Doe dit dus niet te vaak!

In bovenstaande video laten we zien hoe het polijsten van zilveren sieraden bij Brandfield er aan toe gaat.

Uitzondering bij sieraden met een ‘oude look’

Let op: sommige sieraden van zilver hebben verouderde look! Deze vind je onder andere in de collectie sieraden van Pandora en Buddha to Buddha, maar ook bij anderen merken met zilveren ringen, zilveren armbanden of zilveren kettingen in de collectie. De zwarte randen die deze sieraden hebben worden expres gecreëerd om een oude look te krijgen, wat charme geeft aan het sieraad.

Deze geoxideerde randjes moeten absoluut niet schoongemaakt worden met een zilver cleaner of zilverdip, omdat dit een witte, kalkachtige laag achterlaat op deze randen. Deze laag is bijna niet weg te krijgen, alleen door het te polijsten. Maar wanneer je dit doet worden de zwarte randen glimmend zilver, waardoor de look van het sieraad heel anders wordt. Dat is zonde.

Wij adviseren deze geoxideerde zilveren sieraden op te poetsen met een geïmpregneerde zilverdoek.

Nog vragen? Neem contact op met de Brandfield klantenservice

Zijn nog niet al je vragen over de verkleuring en het onderhoud van zilveren sieraden beantwoord? Neem gerust contact op met de Brandfield klantenservice. Wij helpen je graag verder!