Onmisbaar om je pols is een mooi horloge! Wanneer je een horloge met een lederen band hebt gekocht, kun je deze gelijk om doen. Wanneer je een horlogeband met een schakelband aanschaft, zul je merken dat deze bijna nooit meteen past. De horlogeband inkorten is vaak onvermijdelijk. Je zult er een schakel of zelfs meerdere uit moeten halen, zodat de band passend is voor jouw pols.

Je zult je wellicht afvragen hoe je dit het beste kunt aanpakken, want hoe te beginnen?

Wanneer je bij ons een horloge met een schakelband bestelt, ontvang je er in de meeste gevallen van ons een gratis watchtool bij. Een watchtool is een middel waarmee je gemakkelijk zelf het gewenste aantal schakels uit je horlogeband kunt verwijderen of juist toevoegen. Ik zeg bewust ‘’in de meeste gevallen’’, omdat bij bepaalde typen horloges de watchtool niet wordt meegeleverd, dit is afhankelijk van het type schakelband.

Wanneer de schakels van je horlogeband verbonden zijn d.m.v. pinnetjes wordt de watchtool wel meegeleverd. Mochten de schakels onderling met kleine schroefjes verbonden zijn, dan is de watchtool hier helaas niet voor geschikt.

Als je bij ons een horloge bestelt, wordt er automatisch een watchtool aan je winkelmandje toegevoegd, zodat je gelijk weet of je dit apparaatje er wel of niet bij ontvangt.

Een vraag die wij regelmatig van klanten krijgen is:

Hoe kort ik mijn horlogeband met schakels in?

Ik noemde net al kort dat we een watchtool aan jouw bestelling bijvoegen, zodat je met behulp van dit apparaat de band kunt inkorten. Mocht de watchtool niet meegeleverd worden, dan zal ik je straks uitleggen hoe je dit gewoon met huis, tuin en keuken middelen kunt uitvoeren.

Allereerst zal ik uitleggen hoe je zelf kunt achterhalen hoeveel schakels je uit de band dient te verwijderen, zodat het horloge goed zal passen. Doe allereerst het horloge om en bekijk hoeveel schakels je wilt verwijderen.

Wil je meer dan één schakel verwijderen uit je horlogeband, doe dit dan om en om aan weerszijden van de sluiting, zodat je de balans in het horloge bewaard. Let op: begin altijd bij de band welke aan de 6 uur kant van de klok is bevestigd. Deze kant heeft over het algemeen de meeste schakels, waardoor de band goed in balans blijft.

Stappenplan schakelband inkorten d.m.v. een watchtool

Hieronder noem ik de stappen voor het inkorten van een horlogeband met behulp van de watchtool:

 1. Draai de uittdrukpin van de watchtool helemaal terug door de draaiknop linksom te bewegen.

 2. Vervolgens leg je de horlogeband op zijn rug in de watchtool, zodat de pijltjes op de schakels zichtbaar zijn. Je kunt namelijk alleen de schakels met pijltjes ertussen uit halen.

 3. Plaats de band zo, dat het pinnetje dat verwijderd moet worden, zich recht voor de uitdrukpin bevindt. De pijltjes op de schakels geven de richting aan waarin het pinnetje verwijderd moet worden en weer teruggeplaatst.

 4. Draai de draaiknop van de watchtool nu voorzichtig rechtstom, zodat het pinnetje uit de schakel wordt gedrukt.

 5. Het pinnetje komt er nu aan de andere kant van de schakel uit en deze kun je uit de schakel verwijderen d.m.v. een tang of met je hand.

 6. Let op: er zitten twee pinnetjes verbonden aan een schakel. Herhaal bovenstaande stappen voor het pinnetje aan de andere kant van de uit te nemen schakel.

 7. Neem de nodige schakels uit je horlogeband en verbindt de schakelband weer aan elkaar door de schakels goed op elkaar te sluiten en plaats de pin terug in de schakel. Let op: je werkt nu in tegengestelde richting, namelijk aan de kant van de band zonder pijltjes. Druk vervolgens de pin goed aan.

 8. Een tip: wanneer de pin bijna in de band zit, leg dan een poetsdoekje over de pin heen, zodat de met de hamer niet de horlogeband beschadigd.

 9. Nu ben je klaar om je horloge met veel plezier te gaan dragen!

 

Met de watchtool kan slechts beperkte druk worden uitgeoefend op het pinnetje in de schakelband. Mocht het pinnetje te vast zitten dan kun je de band rechtop plaatsen in de uitsparing links van watchtool.

Je kunt nu met een kleine schroevendraaier en hamer het pinnetje voorzichtig los tikken. Ik vertel je hier meer over in mijn uitleg over hoe je een schakelband kunt inkorten zonder een watchtool.

Stappenplan schakelband inkorten zonder een watchtool

Hieronder noem ik de stappen voor het inkorten van een horlogeband met behulp van huin, tuin en keuken middelen.

Allereerst, wat heb je allemaal nodig?

 • Kleine schroevendraaier of een punaise

 • Kleine hamer

 • Zacht materiaal waar je het horloge op kunt leggen (piepschuim of een handdoek)

Nu gaan we beginnen:

 1. Leg het horloge op een zachte platte ondergrond neer.

 2. Leg het horloge op zijn zij en zet de schroevendraaier/punaise op het gewenste pinnetje in de band. (De pijltjes op de band wijzen nu naar beneden)

 3. Tik nu voorzichtig met de hamer het pinnetje in de band los.

 4. Leg nu het horloge plat neer en verwijder het pinnetje uit de schakel  met je hand of met een tang indien nodig.

 5. De schakels zijn nu los van elkaar. Voer bovenstaande stappen opnieuw uit om het gewenst aantal schakels ertussen uit te halen.

 6. Wanneer je de gewenste schakels ertussen uit hebt gehaald, gaan we de band weer met elkaar verbinden. Sluit de schakels goed op elkaar en zet de pin terug in de schakel. Let op: je werkt nu in tegengestelde richting, namelijk aan de kant van de band zonder pijltjes. Druk vervolgens de pin goed aan.

 7. Een tip: wanneer de pin bijna in de band zit, leg dan een poetsdoekje over de pin heen, zodat je met de hamer niet de horlogeband beschadigd.

 8. Nu ben je klaar om je horloge met veel plezier te gaan dragen!

Zoals je ziet: een horlogeband inkorten is een eenvoudige klus en kun je helemaal zelf.

Zijn nog niet al je vragen over het inkorten van een schakelband beantwoord? Neem gerust contact op met de Brandfield klantenservice. Wij helpen je graag verder!

Mesh horlogeband inkorten?

Heb je een horloge met een mesh band en wil je deze horlogeband inkorten? Bekijk dan ook onze uitleg mesh horlogeband inkorten.