Je hebt net een leren tas gekocht en wilt deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Je leren tas onderhouden is daarom heel belangrijk! Door je tas goed te onderhouden en te gebruiken, zorg je ervoor dat je nog jarenlang van je aankoop kan genieten. In deze blog geef ik mijn tips & tricks!

Wat is leer eigenlijk?

Leer wordt gemaakt van de huid van dieren, vaak zijn dit koeien of varkens. In tegenstelling tot andere materiaalsoorten zoals bijvoorbeeld polyamide, polyester of kunstleer is het dus echt een natuurproduct. Het mooie daaraan is dat het leer van tassen dus nooit identiek is. Een leren tas kan in het begin wat stug en stijf aanvoelen. Wanneer je de tas vaker gebruikt wordt het leer vanzelf soepeler.

Leren tas onderhouden

Net als onze huid blijft leer het mooist wanneer het goed wordt verzorgd. Dit doe je op de volgende manier:

  • Direct na aanschaf kan je jouw tas inspuiten – dit wordt ook wel impregneren genoemd – met een vocht- en vuilafstotende spray. Dit zorgt voor een beschermend laagje. Het is vervolgens belangrijk om je tas regelmatig af te nemen met een licht vochtige doek. Hiermee verwijder je stof en viezigheid.
  • Wij raden aan een leren tas twee tot drie keer per jaar in te smeren met een ledervet of lederwas. Hiermee voorkom je dat het leer uitdroogt en blijft de kleur van jouw tas het mooist. Gebruik nooit teveel vet, dit kan de tas namelijk te soepel maken waardoor hij zijn vorm verliest.
  • Suède leer is extra gevoelig voor vuil en vocht. Dit komt doordat het in tegenstelling tot andere leersoorten wordt gemaakt van de onderkant van de huid. Je kan een tas van dit materiaal het beste een paar keer per jaar inspuiten met een suèdespray en af en toe opborstelen met een suèdeborstel. Hierdoor blijft de tas zacht en soepel. Dit geldt ook voor nubuck, een vergelijkbare leersoort die ook zacht aanvoelt maar tegelijkertijd iets steviger is doordat het wordt gemaakt van de bovenkant van de huid.
  • Zet je tas nooit te dicht bij de verwarming of in de volle zon. Zo voorkom je uitdroging van het leer waardoor er vlekken of barstjes kunnen ontstaan. Ook hevige regenbuien kan je beter vermijden. Wanneer jouw tas toch nat is geworden kan je hem het beste laten opdrogen op kamertemperatuur.

leren tas onderhouden

Deze MYOMY tassen uit de bekende My Paper Bag collectie zijn gemaakt van buffelleer. 

Wat als je onverhoopt toch een vlek op jouw tas vindt?

Probeer het vuil zoveel mogelijk op te laten drogen. Daarna kan je de vlek eraf proberen te borstelen of kan je hem proberen te deppen met een tissue of schone katoenen doek. Vervolgens kan je de tas met een vochtige doek afnemen. Gebruik geen gewone zeep of andere chemische reinigingsmiddelen. Werkt dit niet, probeer de tas dan schoon te maken met een beetje groene zeep. Hardnekkige vlekken in suède en nubuck zijn het beste te verwijderen door middel van stomen. Hiervoor hoef je niet per se naar de stomerij. Stoom van de waterkoker of een pan kokend water werkt vaak ook prima.

Uiteraard kan je ook altijd kijken naar een mooi vervangend exemplaar in de collectie tassen 😉

Shopping tips: leren tassen

Myomy

tassen

Heb je verdere vragen over je leren tas onderhouden? Neem dan gerust contact op met de Brandfield klantenservice. Wij helpen je graag verder!